top of page

Daar komen de kolen!

Hoera, het is herfst! Eindelijk gedaan met seuterige slaatjes en weer tijd voor échte kost! Herfst- en wintergroente bij uitstek: kool. Voor we ons allen te pletter gaan schransen aan rijke stamppotten en slanke doch stinkende soepjes, misschien even bekijken wat er voorhanden is. Of met andere woorden: welke bladerige leden van deze gezellige groentefamilie kun je zo allemaal tegenkomen, en – belangrijk – wat doe je daar dan in godsnaam mee? Vrees niet! Hier volgt de Gids der Kolen!

 

Boerenkool

Groene koolsoort met grote bladeren die heel erg krullen. In Engeland bekend als ‘kale’. SUPERgezond: bevat meer calcium dan melk, en massa’s antioxidanten. Leuk: heeft niet die ‘koolgeur’ bij koken!

Klaarmaken: stelen wegsnijden en kool fijnsnijden. Efkes blancheren (slinkt enrom!), 10 minuten stoven in wat boter en bij puree doen als stamppot, of op zichzelf met bv. spekjes. Mjam mjam!

 

Palmkool

Donkergroene koolsoort met dunne, bobbelige bladeren. Groeit beetje in vorm van palmboom, vandaar. Afkomstig uit Toscane, waar men deze juffer al eens in de minestrone durft draaien onder de naam cavolo nero. Sjiek hé!

Klaarmaken: zoals boerenkool. Past goed in Italiaanse schotels: met pasta, in minestrone,…

 

Rode kool

Kent iedereen vast wel! Al is het maar van in de tijd op school, toen de hele refter zich vulde met de rijkelijke geur van rode kool met worst. En later de klas… Bevat veel vitamine C en heeft een antibiotische werking.

Klaarmaken: gewoon (lang!) koken met stoofappels en op smaak brengen met suiker en azijn voor traditioneel. Iets anders? Maak Koreaanse kimchi = gekookte rode kool, ingelegd met sojasaus en chilisaus!

 

Savooienkool

Noemen we soms ‘groene kool’. Bolvormig met bobbelige bladeren, de buitenste donkergroen en naar binnen toe lichter.

Klaarmaken: stoven met spekjes, in stamppot, in soep,… noem het op en deze kool kan het!

 

Spruitjes

Kleine rakkers van kolen die evenwel een sterke indruk nalaten (spruitjeslucht!). Dit door zwavelverbindingen in de kool. Groeien aan een plant en worden afgesneden van de hoofdplant. Mega gezond!

Klaarmaken: buitenste blaadjes afdoen, kruisje snijden in de bodem en 10 minuten koken. Met bechamel, peper en zout; met spekjes of roerbakken met pasta.

 

Witte kool

Is eigenlijk lichtgroen. Spitskool is een variant ervan. Ook weer supergezond.

Klaarmaken: zoals savooienkool. Bladeren héél fijn snijden!

 

En dan hebben we nog niet eens de helft van alle koolsoorten opgenoemd! Denk maar eens aan de bloemkool-broccoli-romanesco-familie, Chinese kool en paksoi.

Wat onthouden we van kolen: supergezond, veelzijdig en ontzettend goedkoop. Je moet wel tegen een geurtje kunnen, maar wie zit daar nu mee? Trek alvast uw botten aan en begeef u op het veld!

bottom of page